De toerist in de Tenderloin

“Waar kom je vandaan?” En weer ben ik teleurgesteld dat ik met mijn Engelse uitspraak door de mand val. “Je hebt een bijzonder accent”…. Als je antwoordt dat je uit Amsterdam komt lichten de ogen van de gemiddelde Amerikaan meteen op. Ze zijn er zelf al eens geweest en vonden het geweldig, of ze willen er graag ooit nog naartoe. Van het vooroordeel dat de gemiddelde Amerikaan compleet wereldvreemd is, merk ik in deze omgeving erg weinig. Ze zijn stuk voor stuk aardig bereisd, gaan regelmatig naar Europa. En sommigen hebben er ook gewerkt of gestudeerd.

Zo ontmoette ik gisteren iemand die jaren in Europa heeft gewoond. En zelfs, naar eigen zeggen, geschreven Nederlands redelijk beheerst. Hij kwam ineens tot de ontdekking dat het Nederlands eigenlijk heel erg op Engels leek, en met een beetje oefening heeft hij zichzelf Nederlands aangeleerd. Of hij het ook echt begrijpt, moet ik nog ontdekken. De proef op de som wordt een Nederlandse email waar Google Translate echt iets debiels van maakt.

In het Chinatown van Oakland hebben we Dim Sum gegeten, wat een aardige cultuur shock voor mij was. Een grote zaal vol tafels en stoelen en overal Chinezen, wat een kippenhok! Je kunt nog niet op je kont gaan zitten, of er komt links en rechts al personeel aan met karretjes vol hapjes. Zie het een beetje als een zittend buffet met Chinese tapas. Je hebt bijna geen tijd om te eten door alle karretjes die je moet afwijzen. Ik heb werkelijk waar heerlijk gegeten, maar had half geen idee wat ik allemaal naar binnen heb gewerkt. En vragen had niet zo veel zin. Een erg groot deel van de mensen in Chinatown spreekt geen Engels.

Met mijn doggy bag op zak kreeg ik nog een korte rondleiding door Chinatown, werd ik gewezen op het alternatieve oversteek-systeem waarbij je als wandelaar diagonaal kunt oversteken en kreeg ik uitleg over de veilige en onveilige wijken van Oakland en de verandering daarvan de laatste jaren. Met de exploderende huizenprijzen in San Francisco zie je hetzelfde gebeuren als ik ken uit Amsterdam. Langzaam beweegt zich een rimpel vanuit het centrum naar buiten en wordt alles duurder. En gaan werkende, hoog opgeleide mensen in de buitenwijken wonen, en veryupt ook die buurt.

Maar als dat allemaal speelt, dan zit ik toch met een grote vraag… “Hoezo veryupt de Tenderloin dan niet?”.

Als achtergrond informatie. Voor ik hier kwam werd ik al van diverse kanten gewaarschuwd voor de Tenderloin. “Wat je ook doet, neem geen kamer in de Tenderloin, te gevaarlijk”. Als je vervolgens een kaartje erbij pakt zie je dat het gebied in het midden van San Francisco ligt, met een groot winkelgebied, vlakbij het hoofdkwartier van Twitter en allerlei dure hotels. Het gebied ligt zo aanwezig midden in de stad, dat je er eigenlijk niet omheen kunt. En je merkt het meteen als je er bent. Meer donkere figuren op straat, meer rolluiken, meer zwervers, junks en alcoholisten, meer ontlasting (ook mensenpoep, ja) op straat. Het is een nogal ruig gebied, waar je overdag redelijk veilig kunt wezen, maar waar ik als vrouw alleen ‘s avonds niet over straat durf.

Maar hoe kan het dat zo’n gebied, wat midden in het centrum ligt, vlakbij allerlei succesvolle internetbedrijven, dan niet veryupt? De uitleg was heel verhelderend. Een deel komt erop neer dat er ergens nog een wet zwerft die maakt dat mensen die hulp behoeven, zoals bijvoorbeeld mensen die net uit de bak komen, recht hebben op betaalbare woonruimte in San Francisco. Heel San Francisco is onbetaalbaar geworden, behalve het stukje Tenderloin, waar veel woonblokken (SRO, Single Room Occupancy) nog in handen zijn van de overheid. Die gebruikt deze om te voorzien in huisvesting van de probleemgroep. En zo houdt het zichzelf in stand. Helaas heb ik van dit verhaal nog weinig terug kunnen vinden op het internet.

Toch schijnt het allemaal wel mee te vallen met die Tenderloin, hoor ik om me heen. Er wonen wat andere studenten en die komen elke dag nog gewoon levend op school. Ik neem toch maar het zekere voor het onzekere. Als ik er niet hoef te zijn in mijn eentje, zorg ik ook dat ik er niet ben. Ze hebben tenslotte allemaal heel snel door dat ik toerist ben…